Rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)
Rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)

Blistava Voša ispisala istoriju: Srušeno i Gorenje, put do trofeja vodi preko Skandinavije

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 19:30

Novosađani i u revanšu pobedili tim iz Velenja - 30:26 i plasirali se u polufinale EHF kupa. Rival u narednoj rundi najverovatnije švedski Alingsas

Ćiribu, ćiriba, igra Voša k’o Barsa, peva Garavi sokak, a četa Borisa Rojevića na terenu svira pobedničke note. Rukometaši Vojvodine napravili su podvig, plasirali se u polufinale EHF kupa eliminisavši favorizovano Gorenje. Ovo je najveći uspeh u istoriji tima sa Slane bare u međunarodnim takmičenjima. Otišao je srpski šampion sa minimalnom prednošću u Velenje (31:30), a u revanšu Lale su odigrale meč sezone, dobile sa 30:26 (14:12) i sada ni trofej u trećerangiranog evropskom takmičenju nije nemoguća misija.

Put do trofeja vodi verovatno preko Skandinavije. Švedski Alingas je izvesno naredni rival pošto u nedelju u Pragu brani šest golova prednosti protiv Dukle (39:33). Blizu polufinala su i norveški klubovi Runar i Nerbo.

Izabrane vesti

Za razliku od prvog meča u Novom Sadu, kada su gosti diktirali tempo, vodili skoro ceo meč, sada je Voša od starta meča zagospodarila terenom u Velenju. Kao sat je u većem delu meča funkcionisao napad koji je predvodio Baris Puhovski. Iskusni Belorus je pokazao zašto je letos bio zvezda prelaznog roka, najveće ime koje je stiglo u Srbiji poslednjih pet, šest godina.

Na početku meča bravu Gorenja je otključao s dva pogotka Gregor Ocvirk, kasnije se razigrao i Milan Milić. Imali su Novosađani u 20. minutu četiri gola viška (11:7), ali su domaćini prepolovili prednost do poluvremena. U prvih 30 minuta izostali su golovi s krila, nekoliko zicera i sedmerac je odbranio Fran Lučin, dok je jedino Matevž Skok na golu bio raspoložen kod slovenačkog vicešampiona. Odigrala je Voša granitnu odbranu, zaustavila igru u tranziciju domaćina, skoro da nije imala tehničkih grešaka.

Gorenje je u nastavku uspelo da izjednači – 18:18 posle isključenja Aleksandra Kurteša. Imala je Voša problem svaki put kada je ostajala sa igračem manje. U nastavku ton igre u napadu davao je tuniški levi bek Mohamed Aziz Aidi.

Brzo su Lale opet povratile prednost, utišale publiku. Dva gola iz kontre dao je Darko Milenković. Kod rezultata 21:19 za Vojvodinu, Lučin je odbranio i drugi penal, pre toga su domaćini pogodili prečku sa sedam metara. Napad je štucao u napadu, ali je fenomenalna odbrana sve to nadoknadila. Imala je Voša u 52. minutu +5 – 24:19. Nije bilo neizvesnosti u finišu. U poslednjih 10 minuta je ušla voda u uši slovenačkom vicešampionu, srljali su iz greške u grešku, a odlični hrvatski golman Fran Lučin je sa nekoliko odbrana srušio nade Gorenju da može do pobede.

Veliki trijumf Novosađana, možda i najveći skalp u ovoj deceniji kao najava rađanja „evropske Vojvodine", kako najavljuju čelnici devetostrukog uzastopnog šampiona Srbije. Podsetimo, tim iz Velenja je prošle godine igrao četvrtfinale znatno jače Lige Evrope. U Sloveniji su padali i jedan Nim, Savehof, Nekse, a sada je Voša odigrala meč sezone i stigla do polufinala EHF kupa.

Najefikasniji igrač meča bio je Belorus Baris Puhovski sa sedam golova, šest je delo Milana Milića, a pet Mohameda Aziza Aidija. Po tri gola delo su krila Miloša Grozdanića i Darka Milenkovića, dok su dva puta mrežu Gorenja zatresli Branko Tomić, Gregor Ocvirk i Luka Rogan. Fran Lučin je imao sedam odbrana, od toga dva sedmerca, ali svaka njegova odbrana bila je u ključnim trenucima kada se lomio meč.

Kod domaćina Urban Pip je pogodio sedam puta mrežu Voše, Tilen Sokolič i Peter Šiško po četiri, a Domen Tajnik i Matik Verdinek po tri. Odličan na golu je bio Matevž Skok sa 12 intervencija.

EHF KUP – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Subota

Gorenje - Vojvodina 26:30 (12:14), prvi meč: 30:31

Nedelja

18.00: Nerbo – Sesvete, prvi meč: 26:20

18.00: Runar – Karvina, prvi meč: 34:31

19.00: Dukla Prag – Alingsas, prvi meč: 33:39


tagovi

EHF kupRK VojvodinaRK GorenjeBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara